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Bodo’s Onlie -Rezeptbuch

Marokko Jamaika
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Masa part:

I don't do the grinding the green corn to make my own masa. Sorry. I am not a purist with this and just buy Masa from the grocery store. There are no directions on the bag, and Chef Melissa IS a purist and grinds her own corn, so I've made this part up over the years and it works really well.

1.            Fill your Kitchenaid bowl up pretty full with Masa (depends on how many tamales you're making.)

2.            Take at least one stick of butter (I might have used a stick and a half- I like butter) and chop it up

and using a fork or pastry cutter, cut it into the masa. Then I add about four tablespoons more or less of coconut oil (it's like shortening but better) or lard if you do that.

3.            Heat to boiling or almost boiling some vegetable broth or bouillon and add it to the mess in the

bowl. Mix on low (because it will splash on you!) Add until the mixture is the consistency of playdough. Very soft but not sticky.

4.            I also add to this one small bag of cooked corn. Adds the sweetness.

5.            Then add 2 packets of Goya's Sazon, and salt and pepper to taste. If you can get culantro (not

cilantro) add some here. We can't get it in Arkansas so I didn't use it.

6.            Mix.


Filling:

I use leftover turkey but you can use chicken, or pork also...

1 medium onion chopped finely

1 green pepper chopped finely

1 can of Muir Glen chopped tomatoes

1-2 culantro (NOT cilantro) leaves if you have them chopped *I can't get them so don't do this.

but I do add another packet of Goya Sazon, which seems to give it that flavor

capers (I love capers)

1 can of tomato sauce or some tomato paste with water if you want (or you can just add broth here)

green olives (chopped or not, your preference)

raisins (if you want-very Spanish flavor if you do)

salt and pepper to taste

I also added a can of Herdez Salsa Ranchera because I had it in my cabinet. It gave it a nice flavor!

1.            Saute all of the above in a skillet with some olive oil until it looks yummy.

2.            Taste and add what you think it needs!


Construction:

I wish I'd thought to take pictures. Normally I struggle with wrapping these myself using old leaves which are fragile. My wonderful hubby helped this time and proved to be a better tamale maker than myself. Think he'll get the job from now on!

1.            Take a banana leaf (about a foot for a large tamale) and lay it flat on your work surface.

2.            Put a large dollop of the corn mixture in the mid-center of the leaf. Flatten this out to about the size of a slice of bread or bigger.

3.            Put a generous cooking spoon full of the meat filling in a line down the center of the corn mixture.

4.            Roll the leaf up gently. You'll have to roll one side up a bit, then fold in the ends and keep rolling up. (Like a burrito) Then tie with twine or string.

5.            Place these in a large pot (I use my dutch ovens) and cover with hot salted water.

6.            Boil for one hour!

*Leftovers freeze very well. You can wrap in waxed paper and then put in a baggie or wrap with aluminum foil and just microwave one when you want one!

I'll try and add pictures later.

 

Deutsch Google Übersetzung:


1. Füllen Sie Ihre Kitchenaid Schüssel bis ziemlich voll mit Masa (abhängig davon, wie viele Tamales du machst.)

2. Nehmen Sie sich mindestens ein Stück Butter und zerdrücken Sie es mit einer Gabel, schneiden Sie es in die  Schüssel mit masa. Dann füge etwa vier Esslöffel mehr oder weniger von Kokosöl  oder Schmalz dazu.

3. Das ganze um Kochen bringen oder fast kochend etwas Gemüsebrühe oder Bouillon und es in die Messe in der Schüssel hinzu. Mischen Sie es durch. Die Mischung muß die Konsistenz wie eine Knetmasse sein. Sehr weich, aber nicht klebrig.

4. Ich habe auch auf diese eine kleine Tasche den Mais hinzugefügt.

5. Dann fügen Sie 2 Päckchen Goyas Sazon, mit Salz und Pfeffer abschmecken. Wenn Sie culantro (nicht Koriander) bekommen, dann nehmen Sie trotzdem Korander.

6.            Mischen.


Füllung:

Huhn oder Schweinefleisch verwenden

1 mittelgroße Zwiebel fein hacken

1 grüne Paprika fein hacken

1 Dose gehackte Tomaten

1-2 culantro (oder Koriander)

1 Dose Tomatensauce oder einer Tomatenmark mit Wasser, wenn Sie wollen, (oder Sie können nur Brühe hinzufügen hier)

grüne Oliven (gehackt )

Rosinen

Salz und Pfeffer nach Geschmack

Salsa Sauße Es gab es einen schönen Geschmack!

1.            Braten Sie alle der oben in einer Pfanne mit etwas Olivenöl, bis es sieht lecker.

2.            Abschmecken


Konstruktion:


1.            Nehmen Sie ein Bananenblatt (etwa einen Fuß für eine große Tamale) und legen Sie sie flach auf der Arbeitsfläche.

2.            Setzen Sie einen großen Klecks der Maismischung in der Mitte der Mitte des Blattes. Glätten Sie diese aus, um etwa die Größe einer Scheibe Brot oder größer.

3.            Legen Sie eine großzügige Kochlöffel voll der Fleischfüllung in einer Linie in der Mitte des Maismischung.

4.            Rollen Sie das Blatt bis sanft. Sie müssen auf der einen Seite rollen ein wenig, dann falten Sie die Enden und halten Aufrollen. (Wie ein Burrito) Dann binden Sie mit einer Schnur oder String.

5.            Legen Sie diese in einem großen Topf (ich meine holländischen Öfen) und mit heißem Salzwasser kochen.

6.            Kochen Sie für eine Stunde!

* Reste sehr gut einfrieren. Sie können in Wachspapier wickeln und dann in einem Tütchen setzen oder mit Aluminiumfolie wickeln und Mikrowelle nur ein, wenn Sie eines wollen! werde ich versuchen und Bilder später hinzufügen.

Arbeitszeit: ca 1 Std und Marinierzeit 1 Woche Hauptspeise - Fleisch/Fisch

Gekocht am

29.März 2014

Tamale